Sjekk det elektriske gjerdet ditt
I denne artikkelen viser vi deg hvordan du gjør en komplett sjekk/overhaling av det elektriske gjerdet ditt for å sikre at det fungerer som det skal.
Det er viktig at du regelmessig sjekker det elektriske gjerdet ditt. Hvis det ikke fungerer som det skal, vil dyrene raskt miste respekten for gjerdet, og det er fare for at de bryter seg ut av innhegningen eller skader seg i selve gjerdet.
Vi har delt inn gjerdesjekken i 4 deler:
- Kontroll av spenningsgiveren
- Kontroll av spenningen på det elektriske gjerdet
- Kontroll av jording av det elektriske gjerdet
- Inspeksjon av gjerdet
1. Fungerer spenningsgiveren din som den skal?
Spenningsgiveren er "motoren" i et elektrisk gjerde. Når du kontrollerer det elektriske gjerdet ditt, bør du derfor først måle om den fungerer som den skal. Dette vil også gi deg et utgangspunkt når du senere måler hvor godt selve gjerdet fungerer.
Spenningsgiveren din har minst to tilkoblinger, også kalt terminaler:
🔴 En rød, som er tilkoblingen til det elektriske gjerdet
🟢 En grønn, som er tilkoblingen til jordforbindelsen.
Step by step
1. Slå av spenningsgiveren og fjern ledningen til gjerdet fra den røde terminalen.
2. Slå på spenningsgeneratoren igjen og mål nå spenningen mellom den røde og den grønne terminalen med et voltmeter (se apparatet nedenfor). Hold den lille jordspissen på voltmeteret mot den grønne terminalen (jord) og sensoren på selve voltmeteret mot den røde terminalen.
❌ Er spenningen mindre enn 6000 volt (6 kiloVolt)? Da er spenningsgiveren sannsynligvis defekt.
✅ Er spenningen 6 000 volt eller mer? Da er spenningsgiveren i orden.
3. Noter spenningen som vises av voltmeteret: du vil trenge den senere i gjerdekontrollen.
4. Husk å slå av spenningsgeneratoren for å unngå støt mens du kobler ledningen til gjerdet til den røde terminalen. Deretter kan du slå på spenningsgiveren igjen slik at det er strøm på gjerdet.
2. Er det elektriske gjerdet fullt strømførende?
Et elektrisk gjerde gir bare støt når du berører gjerdetråden og bakken samtidig. Derfor må den grønne tilkoblingen til spenningsgiveren (til jord) være koblet til en eller flere jordspyd som har god kontakt med bakken. Dette er en hyppig kilde til feil som forårsaker redusert ytelse til det elektriske gjerdet.
La oss se hvor godt det elektriske gjerdet ditt fungerer!
Mål spenningen på selve gjerdet med et voltmeter: Hold voltmeteret mot gjerdetråden og sørg for at voltmeterets lille jordspyd er godt jordet. Les av spenningen på gjerdet og sammenlign nå denne verdien med spenningen du målte direkte på spenningsgiveren (se del 1 av gjerdesjekken).
✅ Er forskjellen mindre enn 1500 volt? (f.eks. 6 000 volt målt på spenningsgiveren og 5 000 volt målt på gjerdet = 1 000 volt forskjell) Da er jordingen og de elektriske tilkoblingene til gjerdet i orden.
❌ Er forskjellen større enn 1 500 volt? (f.eks. 6 500 volt målt på spenningsgiveren og 4 500 volt målt på gjerdet = 2 500 volt forskjell) Da er det et tegn på at jordingen er utilstrekkelig og/eller at de elektriske forbindelsene til gjerdet er defekte.
Se videoen nedenfor med de diverse apparatene for måling av elektriske gjerder:
3. Kan du opprettholde jordforbindelsen?
Hvis det elektriske gjerdet ikke er helt strømførende (se del 2 av gjerdesjekken), er årsaken ofte manglende jording.
Her er en prosedyre for å sjekke jordingen av gjerdet ditt:
1. Når spenningsgiveren er slått av, lager du en midlertidig kortslutning på gjerdetrådene, ca. 100 meter fra jordforbindelsen. Kortslutningen må være tilstrekkelig til å redusere spenningen på gjerdet til under 1000 volt. Kortslutningen kan for eksempel etableres ved å slå ned en jernstang ved siden av gjerdet og koble det til gjerdet.
2. Når du slår på spenningsgiveren, er det nå en sterk strøm av spenning både gjennom gjerdet og gjennom bakken til jordforbindelsen. Hvis jordforbindelsen ikke er i orden, vil noe av denne spenningen forplante seg til alt annet. Du kan faktisk føle det ved å legge en hånd på jordspydet og en annen på bakken ved siden av. Men vær forsiktig, for du kan få et ganske fint sjokk. Bruk i stedet et digitalt voltmeter, der du kan lese "overløpet" nøyaktig:
✅ Er spenningen under 300 volt? Da er jordforbindelsen i orden.
❌ Er spenningen over 300 volt? Da er jordforbindelsen utilstrekkelig.
Hvordan forbedre jordingen
Ofte ser vi at jordingssystemet er underdimensjonert. Mange blir overrasket over hvor mange jordspyd som trengs for god jording, men det er viktig å huske at det går svært høy spenning gjennom bakken.
👍 En tommelfingerregel er å bruke 1 standard jordspyd for hver 3 Joule energi som spenningsgiveren kan levere. For eksempel gir en spenningsgiver som Gallagher M1400 opptil 12 Joule, så det gir som utgangspunkt 4 jordspyd.
For å forbedre jordingen kan du gjøre flere ting:
👉 For det første kan du øke antall jordspyd til du måler mindre enn 300 volt i testen ovenfor. Jordspydene bør plasseres med 3 meters mellomrom og kobles sammen med en kraftig kabel. Sørg også for å holde avstand til jordforbindelsene til andre elektriske installasjoner.
👉 Noen ganger kan du oppleve problemer med jordingen på grunn av jordforholdene. På sandjord er det en fordel å bruke jordspyd som kan nå dypere ned i bakken. Løsningen er en kobling som kobler sammen flere jordspyd til ett ekstra langt spyd. Ditt Poda-senter har utstyr for å drive denne typen jordspyd.
👉 Et gammelt triks for å forbedre jordforbindelsen er å salte jorda rundt piggene for å forbedre ledningsevnen. Hvis jorden er veldig tørr, kan du få produktet "Bentonite" fra Poda. Bentonitt er en blanding av salter og en svært absorberende vulkansk leire, som holder på fuktigheten veldig bra og derved forbedrer jordens ledningsevne rundt jordpiggene.
👉 Utformingen av jordspydet påvirker også hvor godt det kobles til jorden: for eksempel er Podas "Kiwitah" jordspyd profilert slik at det har 5 ganger så stort overflateareal som et standard rundt jordspyd. Vanligvis kan denne typen jordspyd erstatte 3 standard runde jordspyd.
4. Inspiser gjerdet ditt
1. Koble gjerdet til spenningsgiveren etter at du har målt spenningen uten gjerdet tilkoblet, og mål nå spenningen på spenningsgiveren med voltmeteret igjen.
❗ Hvis spenningen har falt mye sammenlignet med det du målte på spenningsgiveren uten gjerdet tilkoblet, er det en feil på gjerdelinjen.
Et stort spenningsfall skyldes vanligvis fremmedlegemer (gammel gjerdetråd og lignende) som ligger mot gjerdetråden og dermed forårsaker avledning av strømmen. Spesielt når det er fuktig, kan kraftig vegetasjon også forårsake et stort spenningsfall.🌾 Men det kan også være feil i selve gjerdet, for eksempel dårlige elektriske skjøter, defekte isolatorer eller kabler.
2. Utfør en fysisk inspeksjon av gjerdet. Kontroller at isolatorene er intakte og at gjerdestolpene er solide og stabile. Stram gjerdetråden etter behov og se etter fremmedlegemer (f.eks. gammel tråd, greiner osv.) som berører tråden. Du kan ofte høre små smell eller klikk fra kortslutninger og dårlige forbindelser, spesielt i fuktig vær.
Få hjelp av smarte apparater
Det er under den regelmessige inspeksjonen og reparasjonen av gjerdet ditt at du innser fordelen med en fjernstyrt spenningsgiver, og muligens å ha delt et stort gjerde i flere folder, hver med sin egen knivbryter. Da kan du ta tak i gjerdetråden og reparere feil uten å få støt - og sjekke en reparasjon umiddelbart etterpå.
📲 Med en "SmartPlug" fra Poda kan du slå spenningsgiveren av og på hvor som helst via en app på mobiltelefonen. Ekstremt praktisk når du finner en feil under inspeksjonsturen.
📱 Når du går langs gjerdet, vil spenningen synke jo nærmere du kommer en feil. Med en "SmartFix" (Vi kaller den også "gjerdedoktor") finner du feilene raskt og effektivt. SmartFix er en slags superversjon av det digitale voltmeteret, laget spesielt for kontroll av gjerder. Den viser med piler og tall i hvilken retning strømmen flyter på gjerdelinjen. Så du kan enkelt se i hvilken retning du må gå for å finne feilene. Når du kommer til en feil, kan du bruke Smartplug-appen til å slå av spenningsgiveren og utføre reparasjonen på stedet.
❗ Ikke glem å slå gjerdet på igjen etterpå.
Spenningen på det elektriske gjerdet vil være lavest i den ytterste enden av gjerdet, der avstanden til spenningsgiveren er størst. På et velfungerende og veldimensjonert elektrisk gjerde skal du alltid kunne måle minimum 3000 volt i "enden" av gjerdet, dvs. lengst unna spenningskilden.
Er gjerdet ditt riktig konstruert?
➰ Feil vi ofte ser er dårlige forbindelser. Unngå skjøter med løkker og knuter. Alle skjøter og strømoverføringer skal gjøres med de galvaniserte eller rustfrie ståltrådkoblingene og skjøtene som er designet for tråden, eltauet eller polytapen i gjerdet. Hver dårlig skjøt resulterer i et målbart tap, så det skal ikke mye til for å redusere effektiviteten til det elektriske gjerdet.
🧵 Ledningene som brukes i gjerdet spiller også en avgjørende rolle for funksjonaliteten. Dårlige ledere er ofte årsaken til at et elektrisk gjerde ikke fungerer som det skal. Hvis du har et elektrisk tau- eller polytape-gjerde, må du være ekstra forsiktig, da disse gjerdetypene allerede har høy motstand på grunn av det lille tverrsnittet på lederne. Hvis det er dårlig kontakt, er det fare for at de tynne lederne brenner ut.
Forsikre deg om at alle ledningene som brukes er galvaniserte, inkludert tilførselsledningen fra spenningsgiveren til starten av gjerdet. Kobbertråd frarådes på det sterkeste; den leder godt, men korrosjon vil veldig raskt oppstå og føre til at tilkoblingene svikter. Ditt Poda-senter, som er ekspert på elektriske gjerder, kan fortelle deg mer om dette.
Selve konstruksjonen av gjerdet kan også forårsake problemer. I tillegg til å ta hensyn til dyrene og deres atferd, må gjerdet utformes og installeres teknisk riktig for å sikre best mulig ytelse. For eksempel bør det elektriske gjerdet ved grindåpninger kobles sammen med en underjordisk kabel som går under grinden.
En gjerdealarm gir ekstra sikkerhet
Du bør sjekke gjerdet ditt regelmessig for å sikre at dyrene dine er trygge og ikke blir skadet av et gjerde som ikke fungerer som det skal.
En verdifull ekstra sikkerhet er vår gjerdealarm, Poda FenceAlarm, som du enkelt kan installere på det elektriske gjerdet ditt. Gjerdealarmen overvåker spenningen på gjerdet døgnet rundt og rapporterer via en app på mobiltelefonen din. Hvis det oppstår et plutselig spenningsfall eller spenningen faller under et forhåndsinnstilt nivå, vil du umiddelbart motta et varsel via SMS og E-post.
📲 Så snart du mottar en feilmelding, kan du finne feilen med SmartFix, slå av strømmen med SmartPlug, reparere gjerdet og slå på strømmen igjen. Enklere kan det ikke bli!
Kontakt ditt Poda-senter hvis du trenger å reparere gjerdet ditt. Poda-senteret er også tilgjengelig for en profesjonell serviceinspeksjon.