Hagegjerder – hva skal du velge?
Når du skal velge gjerde til hagen, er det viktig å finne en løsning som både passer til hagen din, er funksjonell og – ikke minst – holder i mange år.
Det finnes mange typer gjerder å velge mellom, og formålet med gjerdet kan også variere mye. I denne artikkelen går vi gjennom noen av de tingene du bør vurdere før du bestemmer deg. Vi ser blant annet på hvordan et hagegjerde kan:
👉 Skape en harmonisk ramme rundt hagen
👉 Gi privatliv ved å skjerme mot innsyn
👉 Skape le for vinden
👉 Skjerme mot støy
👉 Holde hunder trygt på egen tomt
👉 Hindre ville dyr i å spise hagens planter
Skap en harmonisk ramme rundt hagen din
Et hagegjerde er ikke bare en praktisk avgrensning – det er også en viktig del av uttrykket til hagen og eiendommen din.🏠
Ønsker du for eksempel et lett og vennlig uttrykk, er et klassisk stakittgjerde eller et lavt tregjerde en god løsning som gir en innbydende ramme rundt hagen, uten å stenge den inne. Gode eksempler er Podas "Terndrup"-stakitt og "Country garden"-gjerde.
Panelgjerde er en eksklusiv type nettinggjerde som blir stadig mer populær rundt hus og hager. Panelgjerde kalles også stålnettgjerde eller stålgittergjerde, og er laget av kraftige metallstenger. Panelene er galvaniserte og fås pulverlakkert i elegante farger, samt i en rå, sinkfarget finish. En fremragende gjerdeløsning for den moderne hagen.
Til den mer tradisjonelle og herskapelige villahagen er smijernsgjerde et opplagt valg. Det tilfører både eleganse og letthet, og er en virkelig flott gjerdeløsning – spesielt sammen med en smijernsport eller grind. Hos Poda produserer vi smijernsgjerder, porter og grinder etter spesialmål, slik at du får en løsning som passer nøyaktig til eiendommen din.
Trådgjerder - eller nettinggjerder - finnes i mange varianter og ulike høyder og farger, slik at du også her kan skape en helhetlig stil med riktig valg av hagegjerde. Mange bruker trådgjerder som en enkel avgrensning av hagen som ikke stenger for utsikten – gjerne i kombinasjon med en levende hekk. Det lønner seg for øvrig å være oppmerksom på de ulike kvalitetene av trådgjerder som finnes på markedet. Podas trådgjerder med vannrette og loddrette tråder er laget i herdet stål, slik at de kan strekkes stramt mellom hjørne- og endestolper. Det betyr at gjerdet alltid vil stå rett og pent, og samtidig fjærer ved støt og andre belastninger.
👉 Se Podas utvalg av tregjerder til hagen
👉 Les mer om panelgjerder til hagen
👉 Les mer om smijern her
👉 Se Podas trådgjerder til hagen her
Få uterom og privatliv med hagegjerde
Hvis hagen din grenser mot naboer, stier eller vei, er et høyt og tett hagegjerde ofte det beste valget. Et slikt gjerde skaper umiddelbart en behagelig følelse av ro og privatliv i hagen. Gjerder med tett kledning av rundstokker eller lekter er et klassisk valg som både skjermer for innsyn og gir hagen karakter. Hos Poda tilbyr vi flere typer kvalitetsgjerder som kan tilpasses i høyden – blant annet i trykkimpregnert tre. "Lund"-gjerdet er laget med lekteprofiler som gjør gjerdet helt tett – og med Podas 20-års garanti på stolpene er du sikret en holdbar gjerdeløsning.
Hvis du ønsker et mer rustikt og naturlig uttrykk, kan du velge et ubehandlet gjerde med rundstokker med bark, montert på trestolper. Velger du å få rundstokkene montert på robiniastolper, får du et 100 % naturlig gjerde med naturlig lang holdbarhet.
👉 Se mer om lektegjerder og rundstokkegjerder til hagen her
Brems vindens vei gjennom hagen
I åpne hager, spesielt i områder med mye vind, kan vinden være en utfordring. En god levegg kan skape mer behagelige uteområder – men det er viktig å velge rett gjerdeløsning. Et helt tett gjerde i en svært åpen hage kan nemlig skape turbulens og "vindfall" på lesiden. I slike tilfeller kan du heller velge et delvis åpent gjerde, hvor vinden får passere litt gjennom. På den måten gir gjerdet et mer jevnt og rolig le. Podas "Terndrup" og "Country Garden" er eksempler på denne typen gjerde.🍃
En annen god måte å skape le på, er å kombinere gjerdet med hekker og busker. Levegger med beplantning bygges ideelt opp i "etasjer", slik at vinden løftes bort fra bakken. Som gjerde kan du bruke både trådgjerde, panelgjerde eller kanskje smijern – alt etter hva som passer til eiendommen din.
Vil du skape en lun krok på terrassen, hvor du kan nyte kveldssola uten å bli blåst bort? Da er et hagegjerde midt i blinken. Plasser det på lesiden av huset – gjerne i kombinasjon med espalier og beplantning – og få både le, skygge og et koselig "uterom" i hagen.
👉 Finn riktig levegg til hagen – få inspirasjon her
Slik skjermer du hagen mot støy
Støygjerder til hagen kan effektivt redusere plagsom lyd fra omgivelsene – som for eksempel trafikkstøy eller bråk fra en varmepumpe. Et typisk støygjerde fungerer ved å absorbere lyden, og det gir deg mulighet til å skape en roligere og mer behagelig hage.
Støygjerdet fungerer best når det enten plasseres nær støykilden – for eksempel en trafikkert vei – eller tett på området du ønsker å beskytte, som en terrasse. Ved å plassere gjerdet nær støykilden, dempes lyden allerede ved utspringet. På den måten kan selv et lite støygjerde redusere støyen fra en varmepumpe, luftkompressor eller andre støyende maskiner.
Ved støy fra en vei vil et langt, sammenhengende støygjerde plassert tett inntil veien være mest effektivt for å redusere støyen i hele hagen – da hindrer du lyden i å passere rundt gjerdet. Om det er mulig, kan man med fordel sette opp et felles støygjerde for flere eiendommer langs veien. Da får flere glede av dempingen og man oppnår best mulig resultat.
Støygjerder finnes i flere varianter, og når gjerdet skal stå i en hage, er utseende og estetikk ekstra viktig. Et godt eksempel er Podas "DeciFence", laget i varmebehandlet treverk, med en lyddempende kjerne av resirkulert glassfiber. Her kombineres et naturlig uttrykk med omtanke for miljøet.♻
"Noistop" er Rockwools støygjerde, med en kjerne av komprimert steinull. Modellen "Noistop Essential" kan kles med paneler i lyst eller mørkt tre, som enten dekker hele gjerdet eller brukes til å skape variasjon langs hagen. Noistop-støygjerdene egner seg også godt for beplantning med klatreplanter – som etter hvert kan dekke gjerdet helt. På den måten kan du skape et grønt og naturlig miljø i hagen.
👉 Se mer om våre forskjellige støygjerder til hagen her
👉 Få rådgivning om støydempende gjerder hos ditt Poda-senter – finn oss her
Hagegjerde til hund
Når du skal velge gjerde til hunden din, er det viktig å ta hensyn til hundens rase, størrelse og atferd. Noen hunder er svært målbevisste og utholdende når det gjelder å finne måter å komme seg over eller under et gjerde på – og det varierer mye hvor flinke de er til å grave og klatre, eller hvor høyt de kan hoppe.🐶
Nettinggjerde – effektivt og fleksibelt
Nettinggjerde (også kalt trådgjerde) er et populært valg til hundegjerde, og finnes i mange varianter og høyder – slik at du kan tilpasse gjerdet til akkurat din hund. Maskene (åpningene) i nettingen bør være små – for eksempel 50x50 mm eller 50x100 mm – slik at hunden ikke kan presse seg gjennom. Podas "Hagegjerde Lux" og flettgjerde er gode eksempler.
Har du en hund som gjerne graver under gjerdet, gir nettinggjerde mulighet for å føre nettet litt ned i bakken. Alternativt kan du legge et ekstra nettinggjerde flatt på bakken ved siden av det stående gjerdet. Dette nettet festes nederst på gjerdet – da blir det vanskelig for hunden å grave seg ut.
Ekstra sterke hundegjerder
Har du store eller sterke hunder og trenger et ekstra solid gjerde, kan du gå for "Poda Multinet". Det er et ekstremt robust nettinggjerde, konstruert med en spesiell knute i hvert eneste krysspunkt. Dette gjerdet er nesten umulig å ødelegge, og passer derfor utmerket til løpegårder.
En annen sterk og eksklusiv løsning er panelgjerde – en type gittergjerde laget med kraftige, galvaniserte stålstenger i stedet for vanlige metalltråder. Panelgjerder monteres på stålstolper og leveres både i galvanisert finish og pulverlakkert i elegante farger.
Hundegjerde i tre eller kompositt
Gjerder i tre eller kompositt er også effektive løsninger for å holde hunden trygt inne. Et tett lektegjerde eller rundstolpegjerde hindrer hunden i å se ut, noe som kan være en fordel hvis den har lett for å bjeffe på forbipasserende. Et dekorativt hagegjerde kan være nok for små hunder, og du kan også vurdere et tregjerde som Podas "Country Garden", som kombinerer tett kledning nederst med et åpent felt øverst – slik at hagen ikke føles helt lukket.
👉 Her kan du se vårt utvalg og finne gjerdeløsningen som passer deg og hunden din
👉 Har du spørsmål om hundegjerder? Kontakt ditt lokale Poda-senter – vi hjelper deg gjerne
Hold ville dyr ute av hagen din
Få ting er så irriterende som å komme ut i hagen og oppdage at avlingene i kjøkkenhagen er borte – eller se at nyplantede frukttrær og hekker har dødd fordi barken er blitt gnagd av og skuddene spist i løpet av vinteren.
Harer, rådyr, hjort, dådyr, elg og villsvin er alle dyr som kan gjøre stor skade i hagen din. Hvis du bor nær naturen – eller det bare finnes vilt i nærheten – kan det være nødvendig med et gjerde som holder dyrene ute. Her gjelder de samme prinsippene som når nyplantet skog og jordbruksavlinger skal beskyttes.🦌
Ofte kan viltet holdes ute med de samme typene tråd- eller nettinggjerde som brukes ellers i hagen, men mye avhenger av hvor hardt dyrene prøver å komme inn - altså hvor stort "trykk" det er på gjerdet. Hagegjerder med små masker er som regel tette nok til å holde harer ute, og hos Poda får du nettinggjerder i mange ulike høyder – slik at også større hjortedyr effektivt kan holdes unna. En gjerdehøyde på 140–160 cm er vanligvis tilstrekkelig.
👉 Les mer om hvordan du holder vilt ute med gjerde her
Villsvin kan gjøre alvorlig skade i hagen. De liker ikke å hoppe, så et gjerde på ca. 75 cm høyde er som regel nok. Gjerdet kan være enten et nettinggjerde eller et elektrisk gjerde med 2 eller 3 tråder. Husk at villsvin kan veie 200 kg og er svært robuste – derfor stiller villsvingjerder høye krav både til materialvalg og til hvordan gjerdet monteres.
👉 Ditt lokale Poda-senter er ekspert på viltgjerder og skoggjerder – og hjelper deg gjerne med å finne den riktige gjerdeløsningen til hagen din
Sett prikken over i-en med en vakker port eller hagegrind
En port eller grind er mer enn bare en praktisk inngang. Når materialene og designet matcher hagegjerdet, skaper du et helhetlig og harmonisk uttrykk rundt eiendommen. Hos Poda finner du alt fra klassiske hagegrinder til større innkjørselsporter – enten du foretrekker et tradisjonelt tregjerde, et stilrent panelgjerde eller elegant smijern.
Vil du ha ekstra komfort i hverdagen? Vi tilbyr portautomatikk som bl.a. kan styres direkte fra mobilen via en smart app. Det betyr at du enkelt kan åpne og lukke porten uten å måtte gå ut av bilen – en liten luksus som både sparer tid og sørger for at porten alltid er lukket når den ikke er i bruk.
👉 Se Podas utvalg av porter og grinder til hagen her
La Poda ta hånd om hele gjerdeprosjektet ditt
Hos Poda står vi klare til å hjelpe deg hele veien – fra rådgivning og valg av riktig løsning til profesjonell montering av hagegjerder og installasjon av porter og grinder. Vi har mange års erfaring og sørger for at prosjektet ditt gjennomføres med fokus på sikkerhet, kvalitet og lang holdbarhet. Så kan du trygt lene deg tilbake og bare nyte resultatet: En vakker, funksjonell og velavgrenset hage.
👉 Finn ditt nærmeste Poda-senter her