FAQ - 10 spørsmål og svar om inngjerding av hester

Hester er blant de vanskeligste dyrene å gjerde inn, og det er mange ting å ta hensyn til når man skal lage en hestehage. Her har vi samlet svarene på de vanligste spørsmålene om hestegjerder, slik at du kan velge riktig gjerdeløsning for deg og hestene dine.

I denne artikkelen finner du svarene:

  • Hva er det beste gjerdet for hester?
  • Hvordan lager jeg en hestehage?
  • Hvor stor bør en innhegning være for en hest?
  • Hvor høyt bør et hestegjerde være?
  • Hvor mange rader med lekter eller gjerdetråd skal det være i et hestegjerde?
  • Hvor mye strøm trenger et hestegjerde?
  • Er et elektrisk gjerde dyrt i strøm?
  • Hva er det sikreste gjerdet for hester?
  • Hvor mye koster et hestegjerde?
  • Hva er det billigste hestegjerdet?

Hvis du har et spørsmål du ikke finner svar på, er du velkommen til å kontakte oss. Ditt lokale Poda-senter er ekspert på gjerder og gir deg gjerne råd om gjerdebygging, materialer, feilsøking, vedlikehold og mye mer. Kontakt ditt Poda-senter her

1. Hva er det beste gjerdet for hester?

Når det gjelder hestenes sikkerhet og risikoen for skader, regnes et lektegjerde som en svært sikker type gjerde, spesielt hvis det suppleres med en ekstra elektrisk tråd. Dette skyldes at lektegjerdet er en stabil, fysisk barriere som også er godt synlig for hestene. Den elektriske tråden fungerer som en psykologisk barriere og gir hestene respekt for gjerdet, slik at de holder avstand.

Et rent elektrisk gjerde er mer økonomisk enn et lektegjerde og kan være en god løsning. Vær imidlertid oppmerksom på at det også er større risiko for ulykker der en hest løper inn i det elektriske gjerdet eller vikler seg inn i gjerdetråden. Derfor stiller et elektrisk hestegjerde høye krav til riktig montering og vedlikehold - og til kvaliteten på selve gjerdetråden. Hos Poda Gjerder har vi best erfaring med Hippolux, som er en sterk ståltråd omsluttet av en plastkappe. Hippolux leder strøm godt, er lett å holde spent og kappen beskytter hestene mot kuttskader hvis de kommer i nærkontakt med gjerdet.

2. Hvordan lager jeg en hestefold?

Her er de viktigste tingene du bør tenke på:

  • Lag en romslig innhegning. God plass betyr bedre trivsel og høyere sikkerhet. Overhold som et minimum kravene i «Forskrift om velferd for hest» (se spørsmål 3).
  • Velg en sikker type gjerde som er beregnet på hester.
  • Bygg om mulig en hestefold med avrundede hjørner.
  • Lag en «sandkasse» i midten av innhegningen der hestene kan rulle seg. Hester ruller seg som regel der det er åpent underlag, og dette er ofte helt inntil gjerdet, der det er stor risiko for at de setter beina i klem i gjerdet.
  • Unngå ledåpninger i nærheten av hjørnene i innhegningen. Gjør plass til at hestene kan slåss og unngå hverandre når det er aktivitet ved leddet.
  • Bruk helst faste grinder i grindåpningene. En fast grind gjør det mye enklere og tryggere å håndtere hestene når de skal inn og ut.
  • Unngå ledd med spiralfjærer, som ved et uhell kan sette seg fast i hestens hale.
  • For ledåpninger med elektriske ledd (f.eks. gummitau eller selvopprullende ledd) må strømmen føres under leddet i en jordkabel slik at det bare er strøm på leddet når det er lukket.
  • Sørg for at hestene alltid har tilgang til friskt vann i innhegningen.
  • Sørg for at hestene har ly for både sol og dårlig vær, f.eks. ved å ha et leskur i folden.

3. Hvor stor bør en hage være for en hest?

«Forskrift om velferd for hest» sier ganske enkelt at alle hester må ha tilgang til en luftegård og at den må være egnet til formålet. I «Veileder til forskrift om velferd for hest», fastsatt av Mattilsynet, står det videre at luftegårder bør være minst 10x30m, slik at hestene har en reell mulighet for mosjon men også, at disse målene må regnes som minimumstall. I mange tilfeller vil større arealer kunne gi mer hensiktsmessige løsninger og bedre trivsel og helse for hestene.

Hester har et stort behov for å beite og bevege seg, og en luftegård kan egentlig ikke være for stor. Dette er også av sikkerhetshensyn. Trange forhold stresser hestene, og jo mindre innhegningen er, desto større er risikoen for at hestene skader seg.

Hos Poda anbefaler vi at en hestehage ikke er mindre enn 800 m², og at innhegningens korteste side er minst 20 meter. Hvis innhegningen brukes av mer enn fire hester samtidig, anbefaler vi at arealet økes med minst 200 m² per hest.🐴

4. Hvor høyt bør et gjerde være for hester?

Høyden på gjerdet bør tilpasses de største hestene som skal oppholde seg i innhegningen.

👍 En tommelfingerregel er å la gjerdehøyden tilsvare hestens stangmål x 0,75 - 0,8.

Stangmålet er høyden fra bakken til vannrett fra det høyeste punktet på hestens lansemerke, som er toppen av hestens skulderblad.

5. Hvor mange rader med lekter eller gjerdetråd bør det være i et hestegjerde?

Et hestegjerde bør ha minst 2 rader med lekter, men husk at gjerdet skal gjenspeile alle hestene i innhegningen. Spesielt hvis hestene er av svært ulik størrelse, kan det være nødvendig med ekstra rader med lekter eller gjerdetråd.

📏 Gjerder med 2 rader med lekter/tråder kan brukes til gjerdehøyder på 90-120 cm.

📏 I et gjerde på 120 cm ligger de to lektene/trådene vanligvis i en høyde på 70 og 120 cm over bakken.

📏 Gjerder med 3 rader med lekter/tråder kan brukes til gjerdehøyder på 120-140 cm.

📏 I et gjerde på 140 cm er de 3 lektene/trådene vanligvis i en høyde på 60, 100 og 140 cm over bakken.

6. Hvor mye strøm trenger et hestegjerde?

Strømmen i et elektrisk gjerde måles i volt, også kjent som spenning. Du måler spenningen mellom bakken og gjerdetråden med et voltmeter eller en spesiell gjerdetester.

⚡ For at strømgjerdet skal gi tilstrekkelig sterke støt, må du alltid kunne måle minst 3000 volt overalt på strømgjerdet - og helst mer. I et veldimensjonert og godt vedlikeholdt strømgjerde kan du vanligvis måle mer enn det dobbelte.

Spenningen på gjerdetråden vil avta jo lenger unna spenningsgiveren/gjerdeenheten du måler. Dette skyldes den elektriske motstanden i selve gjerdet og for eksempel høyt ugress som skaper en kortslutning mellom gjerdetråden og bakken (avledning). Sørg derfor for å måle hele gjerdet - også i den fjerneste enden av innhegningen.

7. Er et elektrisk gjerde dyrt i strøm?

Et elektrisk gjerde har et svært lavt strømforbruk. Vanligvis har et elektrisk gjerde en effekt på 6-10 watt, og selv om det står på 24 timer i døgnet hele året, tilsvarer det et årlig strømforbruk på 52-88 kWh. Det er en årlig kostnad på noen hundrelapper.

Av sikkerhetsgrunner anbefaler vi at det elektriske gjerdet er slått på permanent i stedet for å slå det av og på hver gang hestene slippes inn og ut av innhegningen. Dette for å unngå ulykker som følge av at man glemmer å slå på spenningsgiveren (det elektriske gjerdet).

Er du usikker på hvilket elektrisk gjerde du skal velge til hester? Les artikkelen vår og lær mer!

8. Hva er det sikreste gjerdet for hester?

Du bør alltid ha sikkerheten i tankene når det gjelder hestegjerder. Hester er et av de mest problematiske dyrene å gjerde inn, på grunn av deres natur og det faktum at de er flokkdyr. Hester har utmerket hørsel, men relativt dårlig syn. Flukt er hestens beste forsvar, og derfor oppstår det ofte konflikter mellom hest og gjerde.

Det finnes ikke noe 100 % risikofritt gjerde, og til syvende og sist er valg av gjerde også et spørsmål om økonomi og hva som er praktisk mulig.

For permanente hestehager og ridebaner anbefaler Poda Gjerder et fast lektegjerde med strømførende tråder på lektene. Hvis du ønsker et rent elektrisk gjerde (dvs. et gjerde med strømførende tråder i stedet for lekter), har vi de beste erfaringene med Hippolux.

9. Hvor mye koster et hestegjerde?

Når vi snakker om prisen på et hestegjerde, avhenger den av lengden på gjerdet, men også av antall hjørner, ender og portåpninger.

En ledåpning kan lages på flere forskjellige måter og til forskjellige priser: Fra en enkel, strømførende gummibånd med ledhåndtak til vakre grinder i løvtre.

Et elektrisk gjerde krever spesielt sterke stolper i hjørner og ender og må konstrueres med spesielle materialer - noe som påvirker gjerdets totalpris. I tillegg kommer kostnader til spenningsgiver (elektrisk gjerdeapparat), jording og kabling.

Selv om det er mange variabler å ta hensyn til, kan du likevel få et inntrykk av hva et hestegjerde koster ved å ta utgangspunkt i gjerdets «løpemeterpris» (pris per løpemeter). Dette er materialkostnaden for én meter gjerde, målt midt på strekningen. Prisen per løpemeter for materialer til et hestegjerde varierer fra ca. 25 kr. per meter til ca. 1000 kr. per meter. 

Prisene per løpemeter for hvert gjerde finner du på de respektive produktsidene. Se våre hestegjerder her

10. Hva er det billigste hestegjerdet?

Et gjerde som kun består av elektriske tråder er det rimeligste hestegjerdet å kjøpe. Selv om et elektrisk gjerde krever en spenningsgiver (strømgiver), jordspyd osv., er materialkostnadene for et elektrisk hestegjerde i toppklassen vanligvis mindre enn en fjerdedel av kostnadene for selv det rimeligste tregjerdet av god kvalitet.

Hvorfor velge Poda?

Flere tiår med erfaring

Nøkkelferdige løsninger

Vi tar vare på miljøet

Garanti for kvalitet