FAQ - 10 spørsmål og svar om rovdyravvisende gjerder
Tilstedeværelsen av ulv, bjørn, gaupe og jerv i naturen betyr at det er en risiko for angrep på husdyrene våre. Det er mange spørsmål om inngjerding som dukker opp, og i denne artikkelen får du svar på dem:
- Hva er et rovdyravvisnde gjerde?
- Hvilke rovdyravvisende gjerder er godkjent for tilskudd?
- Gjør et rovdyravvisende gjerde noen forskjell?
- Kan jeg forbedre gjerdet jeg allerede har for å gjøre det rovdyravvisende?
- Hvor høyt bør et rovdyravvisende gjerde være?
- Hvilke materialer bør jeg velge til et rovdyrgjerde?
- Er det vanskelig å bygge et rovdyravvisende gjerde?
- Hvordan får jeg tilskudd til et ulvegjerde / rovdyravvisende gjerde?
- Hvilken grind skal jeg bruke i et rovdyravvisende gjerde?
- Hvor mye spenning trenger et elektrisk gjerde for å avskrekke rovdyr?
Hvis du har et spørsmål som du ikke finner svar på, ikke nøl med å kontakte oss. Ditt lokale Poda-senter er ekspert på gjerdeløsninger og gir deg gjerne råd om gjerdekonstruksjon, materialer, feilsøking, vedlikehold og mye mer.
1. Hva er et rovdyravvisende gjerde?
Det finnes mange inngjerdingsløsninger for å enten holde rovdyr som ulv, bjørn, gaupe og jerv inne eller ute. I en dyrepark eller dyrehage får dyrene absolutt ikke lov til å rømme, så vi konstruerer svært høye og sterke gjerder. Av økonomiske og estetiske grunner brukes slike gjerder normalt ikke i det åpne landskapet.
Når vi snakker om "rovdyrgjerder" og "rovdyrsikre gjerder" generelt, snakker vi om gjerder som er utformet for å beskytte husdyr mot rovdyr utenfra. Her bygger vi gjerdene basert på erfaring med f.eks. ulvens atferd, og gjerdet er konstruert med elektriske ledninger som avskrekker rovdyret fra å prøve å komme inn i innhegningen. Det er derfor begrepet "rovdyr-avvisende" og ikke "rovdyr-sikkert" brukes om denne typen gjerder.
2. Hvilke rovdyravvisende gjerder er godkjent for tilskudd?
Miljødirektoratet har utviklet flere modeller av rovdyravvisende gjerder som må følges som et minimum for å kunne søke om tilskudd. Generelt må gjerdet være et rent elektrisk gjerde eller et nettinggjerde oppgradert med ekstra elektriske tråder.
⚡ ELEKTRISKE GJERDER
Et rent elgjerde skal bygges med minst 6 rader med eltråder. Miljødirektoratets krav til trådplassering er at den nederste eltråden plasseres maksimum 20 cm over bakken for å hindre rovdyr fra å krybe eller grave sig under. Trådavstandene fra bakken skal være 20, 40, 60, 80, 100-105 og 125-130.
Ende- og hjørnestolpene skal være grove (10-15 cm i diameter og omlag 2,5 m lange), trykkimpregnerte, og slås/graves ned til frostfritt nivå, minimum én meter ned i bakken. Dette for at gjerdet ikke skal gi etter når trådene strammes. De mellomliggende, jordfaste stolpene kan være spinklere og kan stå med opptil 20 m mellomrom. Mellom disse igjen plasseres avstandsholdere med ca. 5 m mellomrom, avhengig av terrengets utforming. Dette kan være trykkimpregnerte påler eller azobepåler (Poda Isolatorwood).
Strømtråden skal være galvanisert, minimum 2,5 mm i diameter, ha en viss fjæring og være av typen ”High Tensile” (forstrekt). Denne har en minimum ledeevne på 30-35 /1000 m. Rustfri tråd er ”sprøere” og ryker lettere ved press. Elektriske bånd eller tau har dårligere ledningsevne og skal derfor ikke benyttes. Det er ikke tillatt å bruke strømførende piggtråd i elektrisk gjerde. Trådstrammere skal monteres på samtlige tråder og alle skjøter må være koblet med bruk av linjeklemmer/trådsamlere. Hurtigkoblinger skal ikke brukes. Det må benyttes avlastningsfjærer på strekk over 50 m.
NETTINGGJERDE
Et nettinggjerde med netting av høy kvalitet, for eksempel Poda Supernet® eller Poda Multinet®, er en meget solid, sikker og holdbar løsning. Nettinggjerdet må suppleres med en strømførende topptråd og en snutetråd i tillegg. I hovedsak gjelder samme krav som for 6-tråds strekkgjerde. Topptråden festes 20 cm over nettinggjerdet, mens snutetråden skal ligge minimum 12,5 cm på utsiden av inngjerdingen (ved hjelp av en avstandsisolator) og 20 cm over bakken. Blir ikke totalhøyden på dette gjerdet minimum 120 cm, må gjerdet suppleres med en ekstra topptråd.
Se Miljødirektoratets detaljerte standarder for rovdyravvisende gjerder og gjeldende tilskuddsregler her
Se Podas gjerdestandarder her
3. Gjør et rovdyravvisende gjerde noen forskjell?
Statistikk og studier fra flere land viser at f.eks. ulveavvisende gjerder reduserer antallet angrep på husdyr betydelig. Det lønner seg altså å følge anbefalingene når det gjelder inngjerding.
4. Kan jeg forbedre gjerdet jeg allerede har for å gjøre det rovdyravvisende?
Et eksisterende gjerde kan noen ganger forbedres for å oppfylle kravene til et rovdyravvisende gjerde. Ofte er det nødvendig å øke høyden på gjerdet, og da må du vurdere om dette er mulig og om et nytt gjerde er mer kostnadseffektivt. Poda-senteret ditt vurderer gjerne gjerdet ditt og gir deg råd om de ulike alternativene.
For at gjerdet skal være stabilt og holdbart, må det monteres riktig. Hjørner og ender av gjerdet er spesielt viktige, fordi de må kunne absorbere trekkene fra nettinggjerdet og/eller gjerdetrådene. Alle hjørner og ender (f.eks. ved grindåpninger) bør optimalt sett utformes som parallellogram, og gjerdestolpene bør slås ned i bakken slik at jorda komprimeres rundt stolpene. Nettinggjerdet og tråden må rulles ut, og nettingen må strammes og sikres i endene av gjerdeseksjonen før den endelige monteringen.
Alt dette er tungt, vanskelig og tidkrevende arbeid uten spesialmaskiner med hydrauliske pælehammere, nett- og trådruller. Vi anbefaler at du lar profesjonelle gjerdemontører montere gjerdet ditt. De har den nødvendige kunnskapen og vil gjøre jobben raskt, effektivt og korrekt.
5. Hvor høyt bør et rovdyravvisende gjerde være?
Miljødirektoratet angir en minimumshøyde på 125-130 cm for et 6-tråds strekkgjerde og 120-125 cm for et nettinggjerde (med ekstra eltråder). Et høyere gjerde er selvfølgelig mulig, men det krever mer materiale og er derfor dyrere - og de færreste er interessert i en gjerdeløsning som man ser i en dyrehage eller dyrepark.
Et motivert rovdyr som en ulv kan hoppe høyt, men studier av ulveatferd viser at det ikke er høyden på gjerdet som er viktigst, men hvor mye erfaring rovdyret har med gjerdet før det vurderer å hoppe over. Et rovdyravvisende gjerde fungerer derfor ved å gi et kraftig støt, slik at gjerdet fungerer som en sterk psykologisk barriere for rovdyret.
Rovdyr foretrekker uansett å grave eller klemme seg under et gjerde, så det er viktig å sikre underkanten av gjerdet.
6. Hvilke materialer bør jeg velge til et rovdyravvisende gjerde?
Det beste gjerdet er et som holder i mange år uten behov for stadige reparasjoner og utskiftninger. På den måten kan du være sikker på at gjerdet er velfungerende, og du sparer tid, krefter og kostnader i det lange løp. Det er det vi kaller god gjerdeøkonomi.
Hos Poda bruker vi bare holdbare materialer. For eksempel våre gjerdestolper i naturlig robinietre (også tilgjengelig som FSC®-sertifiserte stolper) eller våre trykkimpregnerte stolper - alltid med 20 års garanti hos Poda.
Når det gjelder gjerdetråd, anbefaler vi vår 2,5mm Superwire med høy strekkfasthet. Den er varmgalvanisert med sink og aluminium og har uovertruffen ledningsevne og holdbarhet.
Når det gjelder nettinggjerder, er Poda Supernet® det mest robuste nettet på markedet. Den sterke konstruksjonen gjør at avstanden mellom gjerdestolpene kan økes, og det trengs derfor færre stolper i et Supernet-gjerde. Dette sparer både montasjetid og stolpekostnader.
7. Er det vanskelig å bygge et rovdyravvisende gjerde?
Både ja og nei. På den ene siden er kravene til hvordan gjerder skal konstrueres ganske klare, men på den andre siden er det en krevende oppgave å bygge et gjerde uten den rette kunnskapen, de rette maskinene og det rette spesialutstyret.
Et godt el- og nettinggjerde krever for eksempel spesielt sterke ende- og hjørnestrukturer som tåler de sterke trekkene fra eltråder og netting. Pælene må slås ned i bakken for å være stabile, og det er en lang og tung prosess uten hydraulisk stolpehammer. Det samme gjelder for utrulling og stramming av tunge og uhåndterlige ruller med nettinggjerder og tråd.
Vår anbefaling er at du lar våre profesjonelle gjerdemontører gjøre jobben. Det sparer deg for tid og bryderi - og du kan være sikker på at gjerdet blir riktig utført.
Finn dine gjerdemontører i nærmeste Poda-senter her
8. Hvordan får jeg tilskudd til et ulvegjerde / rovdyravvisende gjerde?
Både næringsdrivende, privatpersoner, organisasjoner og kommuner kan søke om støtte til konfliktdempende eller forebyggende tiltak (som rovdyravvisende gjerder).
Forebyggende tiltak skal å ha direkte tapsreduserende effekt, for eksempel tidlig nedsanking, rovdyravvisende gjerder, hjemmebeite, og forskningstiltak for å øke kunnskapsgrunnlaget, driftsomstilling med flere.
Søknaden leveres via Elektronisk søknadssenter (ESS). Ta kontakt med fylkesmannen i ditt fylke for nærmere opplysninger om søknadsfrist.
Miljødirektoratet behandler søknader om midler til konfliktdempende tiltak på nasjonalt nivå innen kunnskapsinnhenting og informasjon.
Statsforvalterne behandler søknadene på regionalt nivå. Rovviltnemndene prioriterer hvor stor del av midlene som skal øremerkes for lokal kunnskapsinnhenting og konfliktdempende tiltak, og hvor stor del som skal brukes på forebyggende tiltak som for eksempel gjerder.
Svar på søknadene sendes ut per brev.
Se mer på Miljødirektoratets hjemmeside
9. Hvilken grind skal jeg bruke i et rovdyravvisende gjerde?
Et rovdyravvisende gjerde må ikke inneholde åpninger som et rovdyr fritt kan passere gjennom.
I et elektrisk strekkgjerde med 6 tråder kan du lage grindåpningen med 6 fjær- eller elastiske grinder, hver med sitt eget leddhåndtak og i samme høyde som gjerdetrådene. Vær oppmerksom på at vi anbefaler elastiske ledd til hester, da fjærledd kan sette seg fast i hestens hale. Strømmen kobles bare til i enden med håndtakene, slik at det ikke er strøm på når håndtakene er tatt av. Husk at gjerdet på hver side av grindåpningen må være forbundet med en jordkabel under åpningen, slik at det alltid er strøm på gjerdet.
For en fast grind er en finmasket stålgrind et godt valg, for eksempel Poda Lettvektsgrind med netting. I toppen og bunnen kan det monteres en strømførende tråd med håndtak. Tregrinder er også et godt alternativ, og her er det mulig å montere både netting og strømførende tråd på selve porten. Et eksempel er Podas Country Estate-grinder.
10. Hvor høy spenning må et elektrisk gjerde ha for å avskrekke rovdyr?
Alle trådene i et rovdyravvisende gjerde må ha en spenning på minimum 4500 Volt på ethvert punkt til enhver tid. Det er enkelt å sjekke spenningen i gjerdet ditt med et voltmeter eller vår spesielle gjerdetester (også kalt gjerdedoktor). Det er viktig å klippe gress og annen vegetasjon under det elektriske gjerdet med jevne mellomrom, slik at det ikke vokser opp og avleder strømmen i gjerdetrådene. Ellers kan spenningen raskt falle under det nødvendige nivået. En god idé er å installere en Poda FenceAlarm på det elektriske gjerdet. Den overvåker gjerdet for deg døgnet rundt og sender en melding til mobiltelefonen din hvis det oppstår strømbrudd eller det er for mye avledning på gjerdet. På den måten kan du handle umiddelbart og raskt få gjerdet til å fungere optimalt igjen.