FAQ - 10 spørsmål og svar om støyskjermer
Hvis du plages av en støyende vei, støy fra en varmepumpe eller er nabo til en bråkete virksomhet, kan det være vanskelig å finne ro i hverdagen. Heldigvis kan en støyskjerm bidra til å redusere støynivået og skape mer ro.
I denne artikkelen svarer vi på noen av de vanligste spørsmålene om støyskjermer:
- Hva er en støyskjerm?
- Hvorfor trenger du et støygjerde?
- Hvordan fungerer støyskjermer?
- Hvor effektiv er en støyskjerm?
- Hva består en støyskjerm av, og hvilke materialer absorberer lyd?
- Hva slags isolasjon for støyskjermer?
- Hvilken type støyskjerm bør jeg velge?
- Hvor høy bør en støyskjerm være?
- Hva koster en støyskjerm?
- Kan jeg få tilskudd til støyskjermer?
Se videoen vår for å lære mer om støyskjermer, eller scroll ned for å lese mer 👇:
Hvis du har et spørsmål som du ikke finner svar på her, er du velkommen til å kontakte oss. Ditt lokale Poda-senter er ekspert på gjerdeløsninger og gir deg gjerne råd om gjerdebygging, materialer, vedlikehold og mye mer. Kontakt ditt Poda-senter her
1. Hva er et støygjerde?
Et støygjerde, også kalt støydempingsgjerde, lydgjerde eller lyddempende gjerde, brukes som en barriere for å redusere støy fra eksterne støykilder som for eksempel trafikkerte veier, jernbanelinjer eller industriområder. Et støygjerde kan også brukes til å dempe støy fra interne støykilder, som for eksempel støy fra en varmepumpe. Derfor er støyskjermer en god løsning for deg som for eksempel bor nær en vei eller har en støyende varmepumpe, og for industribedrifter som ligger nær boligområder og ønsker å redusere støyforurensning fra anlegg og maskiner.
Hos Poda har vi mange ulike typer støyskjermer, da de fleste lukkede gjerder har en viss lyddempende effekt ved at de reflekterer støyen. Når det gjelder reflekterende støygjerder, har vi både tette lektegjerder, tregjerder som Lund hagegjerdet og komposittgjerder. Hvis du ønsker en mer effektiv støydemping, bør du imidlertid se etter spesielle støyskjermer som absorberer støy. Her tilbyr vi både vårt eget støygjerde; DeciFence® og 2 ulike versjoner av ROCKWOOL®s Noistop® støygjerde.
2. Hvorfor trenger du et støygjerde?
Støy kan stresse kroppen og forstyrre søvnen. Støy i seg selv er ikke umiddelbart helseskadelig, men det har en rekke effekter som til og med kan føre til sykdom hvis du utsettes for støy over lang tid. EUs miljøbyrå anslår at langvarig eksponering for miljøstøy kan føre til kardiovaskulære og metabolske effekter, svekket kognitiv læring hos barn, samt alvorlig ubehag og søvnforstyrrelser.
Derfor er det viktig å vurdere en støyskjerm hvis du er utsatt for mye støy. Et støygjerde kan bidra til å redusere støynivået og skape en roligere atmosfære i hagen, hjemme eller på arbeidsplassen. Støyskjermer kan også bidra til å beskytte mot vind, ettersom elementene som absorberer støyen er tette og solide, og dermed også gir ly 🍃
3. Hvordan fungerer støyskjermer?
Støyskjermer fungerer ved enten å reflektere eller absorbere lydbølger fra støykilder. Reflekterende støyskjermer reflekterer lyden tilbake mot kilden, mens absorberende støyskjermer absorberer lyden. Vi anbefaler absorberende støyskjermer i de fleste tilfeller, slik at du ikke bare sender støyen med ekstra kraft tilbake mot naboen. I spesielle tilfeller kan den reflekterende typen brukes hvis støyreduksjonen må maksimeres og det ikke finnes noen å reflektere støyen mot.
4. Hvor effektiv er en støyskjerm?
Hvor effektivt et støygjerde er, avhenger av forholdene på stedet der gjerdet skal (eller kan) installeres. Hvor mye støyen dempes, avhenger av en rekke faktorer, blant annet typen støykilde og avstanden til den. Gjerdets høyde og type, samt plasseringen i forhold til området som skal beskyttes mot støy, spiller også en viktig rolle.
En riktig installert støyskjerm kan redusere støyen med opptil 22 desibel (dB). Når man skal vurdere hvor mye en støyskjerm reduserer lyden, er det viktig å huske at 3 dB teoretisk sett tilsvarer en halvering av støyen. Men i praksis opplever ikke det menneskelige øret støyreduksjonen på samme måte. For at en person skal oppfatte støyen som halvert, kreves det en reduksjon på 10 dB. Derfor kan du ikke nødvendigvis forvente å oppleve en halvering av støyen, selv om de tekniske støymålingene viser det.
5. Hva består en støyskjerm av, og hvilke materialer absorberer lyd?
Støyskjermer kan være laget av en rekke ulike materialer. Stolper og rammer er vanligvis laget av tre eller galvanisert stål, mens det lydisolerende materialet inne i rammen kan bestå av steinull, som brukes i Noistop støygjerdene fra ROCKWOOL®. Steinull er et av de mest effektive materialene for å dempe lyd, men andre lydabsorberende materialer er glassull, mineralull eller resirkulert glassfiber, som brukes i Poda DeciFence - vårt upcyclede og økonomiske hagestøygjerde.
Når du skal velge et støygjerde, må du sørge for at materialene passer til dine behov og ditt budsjett. Tenk også på hva materialvalget betyr for gjerdets forventede levetid.
6. Hvilken isolasjon til støyskjermer?
En av de beste isolasjonstypene for støyskjermer er steinull. Både Noistop Essential og Noistop Steel har en kjerne av ROCKWOOL® steinull som effektivt blokkerer og absorberer støy. Steinull er slitesterkt, ubrennbart og 100 % resirkulerbart.
Podas eget støygjerde, DeciFence, er basert på innovativ tenkning ved å resirkulere kasserte glassfiberprodukter, for eksempel fra utrangerte vindturbinblader, og bruke glassfibrene som kjernen i støygjerdet. Glassfiberen omdannes til fiberstrimler som har utmerkede lydabsorberende egenskaper. Ved å bruke resirkulerte materialer innlemmes «upcycling» i støyskjermen, noe som gir ny verdi til materialer som ellers ville blitt ansett som problematisk avfall. En annen fordel med DeciFence er at skadedyr som mus og rotter ikke liker å bygge rede i glassfiber sammenlignet med andre materialer 🐭🐁
7. Hvilken type støyskjerm skal jeg velge?
Hos Poda kan du velge mellom støyskjermer for både privat og profesjonell bruk. Noistop Essential og Poda DeciFence støyskjermer er designet for å passe spesielt godt i en hage eller rundt en privat eiendom.
Noistop® Essential
Noistop-gjerdene er konstruert med et kraftig gitter på utsiden, noe som er ideelt for å dyrke klatreplanter oppover gjerdet. Over tid kan plantene dekke gjerdet helt og få det til å gå i ett med omgivelsene.
Som noe helt unikt kan Noistop Essential-støygjerdet også utstyres (eller ettermonteres) med ekstra paneler i ekte tre, noe som gir gjerdet et varmt og tiltalende utseende. Trepanelene er tilgjengelige i lyst eller mørkt tre, og kan for eksempel plasseres på annenhver gjerdeseksjon for å gi gjerdet et variert utseende.
Les mer om Noistop Essential her
Poda DeciFence®
Poda DeciFence er designet med tanke på bærekraft, økonomi og et tiltalende design. Gjerdemodulene er laget av varmebehandlet tre, noe som forlenger treets levetid uten bruk av kjemikalier. Den støydempende kjernen i gjerdet er laget av «upcycled» glassfiber, som kommer fra kasserte vindturbinblader som ellers ville ha endt opp som problematisk avfall.
Bruken av resirkulerte materialer gjør DeciFence til et godt økonomisk alternativ til andre typer støygjerder, og gjerdet har dessuten et naturlig utseende som passer godt inn i for eksempel en hage. Hvis du foretrekker utseendet til et tregjerde, er DeciFence den ideelle løsningen for deg.
Les mer om DeciFence her
Noistop® Steel
For krevende bruksområder anbefaler vi Noistop Steel, som er en spesielt effektiv støyskjerm. Steinullkjernen her er 11 cm, mens kjernen i Noistop Essential er 6 cm. Noistop Steel er typisk støyskjermen du ser langs motorveier og i industriområder der gjerdet må være høyt og sterkt. I likhet med Noistop Essential er Noistop Steel-konstruksjonen også egnet for beplantning med klatreplanter, noe som gir den et vakkert hekklignende utseende med årene.
Les mer om Noistop Steel her
8. Hvor høyt bør et støygjerde være?
Generelt sett vil et høyt støygjerde redusere støyen mer effektivt enn et lavt støygjerde, ettersom lydbølgene umiddelbart vil forplante seg like over toppen av gjerdet og deretter spre seg i alle retninger, inkludert ned til bakken igjen. Et høyt gjerde forskyver lydforplantningspunktet oppover, noe som øker området som beskyttes mot støy.
For optimal effekt anbefaler vi at støyskjermen er over 180 cm høy. Støyskjermer bygges opp av moduler, slik at de kan lages i ulike høyder. Hos Poda tilbyr vi støyskjermer med en høyde på opptil 3 meter, slik at du kan få den rette løsningen for dine behov.
Det er viktig å overholde lover og regler for bygging av støyskjermer. Det kreves søknad og godkjenning fra kommunen før det kan bygges.
Alle gjerder som er høyere enn 150 cm krever søknad, og tette gjerder (f.eks. et plankegjerde) defineres som en levegg, der det gjelder særlige regler. Om du har tenkt å sette opp et tett gjerde mot naboen, må du søke hvis det er høyere enn 180 cm eller lengden overstiger 5 meter. Settes gjerdet 1 meter eller lengre inn på din eiendom, kan du bygge 10 meter før du må søke. Mot vei må det også tas hensyn til trafikksikkerheten. Et gjerde skal ikke redusere sikt ved gatehjørner eller utkjørsler, slik at det er til fare for trafikken.
Du bør derfor alltid undersøke med din kommune hva som er tillatt og om du kan søke selv eller det er behov for fagfolk til å håndtere søknaden.
9. Hva koster et støygjerde?
Hos Poda kan du kjøpe støyskjermer i ulike prisklasser, avhengig av hvilke behov du har. Prisen på et støygjerde avhenger av en rekke faktorer, blant annet høyde, lengde, type og selvfølgelig hvilke materialer gjerdet er laget av. Vi anbefaler at du undersøker hvilket støygjerde som passer best til dine behov og innhenter flere tilbud for å finne den beste prisen på ditt støygjerde.
10. Kan jeg få tilskudd til støyskjermer?
Det finnes ingen nasjonal tilskuddsordning for støyskjermer. Noen kommuner kan ha en tilskuddsordning for støydempende tiltak for husstander som ligger langs sterkt trafikkerte veier. Ta derfor kontakt med din kommune for å finne ut om det finnes en tilskuddsordning - og om støyskjermer er en del av ordningen.
Husk: Du kan alltid få hjelp fra ditt lokale Poda-senter. Vi står klare med råd og tilbud. Kontakt oss her